Bookmarks DIY : 4 cutie bookmarks in da house!!!

Salam....

Hi buddyz...

Pagi ni sambil-sambil termenung tengok banyak sangat barang yang dikategorikan 'terbiar' kat bilik Kina ni... (bertimbun kottt...)

Jadi, tetiba jer mentol menyala...TINGG~~~...
Hehehe, maknanya ada idea datang lah tu...

Apa kata kalau barang ni semua kita buat barangan DIY...

Yeay!!!! Hari ni Kina nak buat penanda buku yang awesome.... (kot...haha)

Mungkin sebab selalu baca buku, tapi kalau nak berhenti, selalunya Kina guna je sepit rambut buat tanda buku.... tetibe nampak dull jer hidup ni...Penanda buku unik berwarna hitam semata-mata....hehehe...

Dek nak mewarnakan semula hidup semasa membaca, Kina terfikir nak buat penanda buku....

Bukan 1, bukan dua, tapi empat....nah, bagi free je idea kat korang... ^_^

Sebelum nak buat ni, kita kena sediakan barang-barangnya dulu... Ha, tengok gambar bawah ni...


Then, Kina pilih dulu gambar-gambar yang Kina nak dari kotak,majalah n kalendar.. (or whatever source pun yang korang nak guna...tak kisah)

1- Reading Time Bookmark.


Langkah 1 : Gam gambar diatas kertas lukisan.
Langkah 2 : Guna highlighter nak bagi tambah meriah sikit...^_^
langkah 3 : Garis 4 garisan menegak...
langkah 4 : Akhir sekali gunting (termasuk garisan-garisan tadi yer)...

Siap!!!

Macam mana? senang je kan? Semudah satu, dua, tiga dan empat....haha...

Ha, macam kat bawah nilah hasilnya...Simple but cute...

p/s : it's really fit my Nancy Drew book... Love it...

2- Where I stop? Bookmark...

Ha, perkara ni memang selalu terjadi kat semua orang.. Bila kita nak sambung baca...Kita terfikir "Kat mana eh aku berhenti tadi?"...
Kina pun sama....common kot perkara tu... ^_^

Korang tak payah risau lagi dengan penanda buku baru ni...

Macam mana nak buat?

Meh follow langkah kat bawah ni...


Langkah 1 : Gam gambar diatas kertas lukisan.
Langkah 2 : Buat garisan seperti di dalam gambar.
Langkah 3 : Guna highlighter nak bagi tambah meriah sikit...^_^
Langkah 4 : Akhir sekali gunting (termasuk garisan-garisan tadi yer)...
(tapi hati-hati,jangan tergunting garisan sebelah kanan ye...nanti nak selit tak boleh...)

Voilla!!!...siap....


Tak payah lagi susah-susah fikir kita dah berhenti kat mana tadi... ^_^

3- Let me handle it~~~ Bookmark...


Yeay, si kartun cute nak tolong jaga buku kita.... (tq...tq...)

Kalau korang dah bosan asyik2 cara yang sama jer nak tanda buku ni...

Boleh cuba cara ni...
Nampak susah, tapi senang jer...Sesenang menggoreng kacang goreng...hehe...


Langkah 1 : Gam gambar diatas kertas lukisan.
Langkah 2 : Guna highlighter nak bagi tambah meriah sikit...^_^
Langkah 3 : Gunting.
Langkah 4 : Buat lubang gunakan penebung lubang.. (seperti di dalam gambar)

Langkah 5 & 6 : Masukkan benang kait dan ikat mati (kalau korang nak guna ribbon ke, boleh jer... )
Langkah 7 : Buat lubang lagi 1 kat bawah... (macam dalam gambar)
Langkah 8 : Selitkan benang kait didalam buku dan masukkan kedalam lubang yang baru ditebuk tadi...

Langkah 9 & 10 : Tarik menghala keatas (seperti dalam gambar)
Langkah 11 : Tarik ke bawah...
Langkah 12 : Akhir sekali, masukkan benang kait kedalam lubang yang mula2 ditebuk (masukkan je, jangan ikat pulak.. ^_^)

Done!!! Like my lovely brother said "Easy peasy lemon squeazzy..." haha... ^_^

4- Waiting for Reading Bookmark...

Ha, yang ni last sekali...

Bila tengok jer buku kat atas meja tu, tak sampai hati kita nak biarkan dia lama-lama tak dibaca...Macam nak sampaikan mesej 
"Hello girls/guys, i'm waiting here...Read me, please..."...kan.?..kan?...


Langkah 1 : Gam gambar diatas kertas lukisan.
Langkah 2 : Lipat dan gunting (make sure jadi macam dalam gambar bila dah digunting...)
Langkah 3 : Tulis 'Waiting' (Kina rasa korang banyak kreativiti selain menggunakan highlighter semata-mata...So, do as you please... ^_^ )

Done!!!


That's all, Buddyz... ^_^

Lepas ni memang tak ada alasan kenapa tak baca buku lagi...Ye tak?

Jadi, jom kita sama-sama memupuk budaya membaca buku di Malaysia...

p/s : Buku cerita dan ilmiah haruslah bergerak seiringan...Kalau baca buku tentang pembunuhan jer ( Kina lah tu, pengaruh Nancy Drew n Hajime Kindaichi... 0_o ) tak jadi apa...
Dan..............Lepas ni mungkin entry Book Of The Day akan menyusul...InshaaAllah...Nak tau buku apa yang menarik yang Kina dah baca? Tunggu yer~~~

SO, LET'S START READING YOU ALLS!!!
Wassalam....

0 comments:

Post a Comment