Sunday, February 13, 2011

Cara menulis di laman blog...

Assalamualaikum...

Dalam entry yang lepas kita cakap pasal buat blog...

tapi,macam mana nak tulis ni???...hmmm...jom kita tengok sama2...

1)klik dekat <posting>

2)tulislah tajuk and apa yang korang nak kongsikan dengan kitorang ni...macam yang ditunjukkan kat atas ni...kalau korang nak letak gambar...klik dekat gambar.(macam dekat bulatan merah gambar kat atas ni)...

3)klik <choose file>

4)pilihlah gambar yang korang suka...tak kisah...lepas pilih memilih...klik <open>

5)ha...lepastu...klik pada gambar yang korang nak letak dan tekan <add selected>

6)maka,masuklah gambar yang korang pilih tu...kalau korang nak tambah link kat mana2...boleh klik <link> macam yang ditunjukkan dekat atas ni...

7)masukkan link yang korang nak tu dekat kotak yang bawah...dan nama untuk link tu dekat kotak atas...dan klik <ok>

8)ha...yang berlainan warna tulah namanya <link> :p

9)korang tak nak link yang tulisan?tak best lah katanya...korang boleh link dekat gambar yang korang pilih tadi tu...klik gambar tu...dan klik <link>

10)tulis link yang korang nak dekat kotak yang bawah(p/s: kotak yang atas dibiarkan kosong ye)...dan klik <ok>

11)lain pulak ceritanya kalau korang nak letakkan video...boleh klik gambar macam bulatan merah macam kat atas ni...

12)klik <browse>

13)pilih video yang korang suka dan klik <open>

14)klik <upload>

15) dan video korang akan dimuatnaik ke laman blog...kalau dah tak ada apa2 lagi dan korang puas hati,korang bolehlah mengklik <publish post>

16)dan korang akan dapat macam ni...kalau korang nak tengok macam mana blog korang lepas tu...korang bolehlah klik <view blog>

dan semuanya telah siap...

hmmm...entry yang panjang kan???...

oklah,entry kali ni berhenti setakat ni dulu...kita sambung entry akan datang...

coming soon...(haha)

wassalam...

0 comments:

Post a Comment